De Kazerne

Geschiedenis

 

In 1909 vervolledigde de rijkswachtkazerne van Elsene een geheel van militaire infrastructuren die zich uitstrekten over Etterbek en Elsene en die de tankkazerne (arsenaal-1901), de artilleriekazerne (Rolin-1877-1883, afgebroken in 1993) de cavaleriekazerne (Géruzet en de Witte de Haelen-1875-1882), de manoeuvreerruimte (nu bezet door de VUB en de ULB), de militaire post (1906-deels gesloopt) en iets verderop het militair hospitaal (1882-1888- grotendeels gesloopt in 2002).

 

Het was voornamelijk gewijd aan de opleiding van gendarmes. Het herbergde niet alleen de verblijven van de troepen, een grote eetzaal en stallen, maar ook klaslokalen, een bibliotheek en een springbaan voor de opleiding van ruiters.

 

Na de Tweede Wereldoorlog maakten de ontwikkeling van de opdrachten van de rijkswacht en de toename van de middelen waarover zij beschikte, de bouw van nieuwe gebouwen noodzakelijk: met name het hoofdkwartier (1947) aan de voorkant van de Avenue de la Couronne en het Centrum voor Informatica (1975) aan de Rue Fritz Toussaint, dat in de jaren negentig werd geflankeerd door een communicatietoren.

 

Omdat deze uitbreidingen onvoldoende waren, breidde de rijkswacht zich uit buiten haar muren en nam haar intrek in een omgebouwd voormalig rusthuis (hoek Fritz Toussaint en Juliette Wytsmanstraat) en in de twee kazernes van de cavalerie (op het grondgebied van Etterbeek).

 

Sinds de afschaffing van het rijkswachtkorps in 2000 huisvesten de gebouwen See U, een ecosysteem dat meer dan 100 projectleiders samenbrengt. Alvorens plaats te maken voor Usquare, een Brusselse wijk die zowel stedelijk als academisch, internationaal, innovatief en duurzaam is.

 

Groot mobiel legioen. Op de achtergrond, rijschool van de voormalige Koninklijke Gendarmerieschool van Elsene, 1927, Archief van het Geïntegreerd Politiemuseum.

Plan

 

De gendarmerieschool bestond oorspronkelijk uit een hoofdgebouw aan de Boulevard Général Jacques, geflankeerd door twee hoekpaviljoens (het officierspaviljoen op de hoek van de Avenue de la Couronne en de onderofficiersmess op de hoek van de Rue Juliette Wytsman). In het interieur van het blok bevinden zich de verblijven, de officiersmess en de manege. Op de hoek van de Avenue de la Couronne en de Rue Fritz Toussaint staat een gebouw voor het bruidspaar. De veterinaire ziekenboeg, het gymnasium, de wasserij, enz. bevinden zich langs de Rue Juliette Wytsman. Het hele complex is omgeven door een imposante muur.

 

Beschrijving

 

Gebouwen gericht naar de boulevard Général Jacques, met twee verdiepingen onder een mansardedak, de zolder en het terras zijn doorboord met talrijke dakkapellen onder een paviljoendak en een kruisbloem. Op een sokkel van rustieke blauwe steen met rusticale bosses zijn de gevels opgetrokken uit rode baksteen met overvloedige blauwe steenstrepen. Lage getoogde vensters op de begane grond, rechthoekige vensters op de verdieping. Ramen op de begane grond van het hoofdgebouw en de onderofficiersmess zijn voorzien van roosters. Stenen kroonlijsten.
 
Hoofdgebouw van tien - zeven traveeën, de drie centrale en twee uiterste traveeën met een overstekend paviljoendak. De drie middelste traveeën zijn een verdieping hoger, met gepaarde vensters in twee- en drietallen. De ingangstravee is geheel bekleed met steen en wordt bekroond door een fronton dat wordt onderbroken door een dakkapel onder het fronton. De twee eindtraveeën worden bekroond door een onderbroken dakkapel met fronton. Het meeste schrijnwerk is bewaard gebleven.
 
Boulevard Général Jacques 210, voormalige Koninklijke Gendarmerieschool van Elsene, officierspaviljoen (foto 2013)

 

Paviljoen officierenDe twee belangrijkste gebouwen, de "Mess des Sous-Officiaires" op de hoek van de Kroonlaan en de "Mess des Sous-Officiaires" op de hoek van de Rue Juliette Wytsman, hebben elk twaalf traveeën (acht aan de boulevard, vier aan de laan/straat). Naar de boulevard toe zijn de twee centrale traveeën terugliggend en bekroond door een fronton dat wordt onderbroken door een dakkapel onder een fries. Naar de laan/straat toe is de toegangstravee/eerste travee (de toegang tot de onderofficiersmess bevindt zich in het interieur van het blok) een niveau hoger, in een nis, met verspringende niveaus en een paviljoendak. Deur en schuifraam vervangen.

 

Het bruidspaarverblijf en de veterinaire ziekenboeg hebben dezelfde hoogte als de hoofdgebouwen, hoewel de ziekenboeg in slechte staat verkeert.

 

In het interieur van het blok hebben de oorspronkelijke gebouwen elk elf traveeën op twee of drie niveaus, onder een zadeldak met dakkapel. De eindtraveeën en ingangstraveeën zijn hoger en hebben paviljoendaken.

 

In het midden, de carrousel is een gebouw van één verdieping met een zadeldak. De hoofdgevel, omlijst door pilasters onder kussen, wordt doorboord door twee niveaus van traveeën: één met een verhoogde boog, de andere met een halfronde boog.

Overslaan naar inhoud