De dieren

Binnen de Europese Unie : 

 

De regels voor het verkeer van honden, katten en fretten (gezelschapsdieren) tussen EU-lidstaten zijn geharmoniseerd. Om binnen de Europese Unie te mogen reizen, moeten honden, katten en fretten een Europees paspoortafgegeven wanneer het dier is geïdentificeerd of ingeënt tegen hondsdolheid.

 

Eigenaars die hun hond, kat of fret willen meenemen op reis zijn verplicht om hun dier te laten identificeren. In België is dit de elektronische transponder (microchip) die gebruikt wordt en onderhuids geïmplanteerd wordt door de dierenarts. Naast de microchip is een leesbare tatoeage nog steeds voorlopig toegestaan als identificatiemiddel in de meeste landen.

 

Honden, katten en fretten moeten gevaccineerd worden tegen hondsdolheid. De vaccinatieprocedure is complex. Het is essentieel om een dierenarts te raadplegen over de geldende procedures als je binnen de Europese Unie reist.

 

Uit een derde land :

 

Om België binnen te komen van buiten de EU, moeten dieren vergezeld zijn van een individueel certificaat waarvan het model op Europees niveau is vastgelegd. De gezondheidsvereisten verschillen afhankelijk van het land van herkomst, dus het is essentieel om een dierenarts te raadplegen om te weten welke regels gelden voor het land buiten de EU in kwestie.

 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met


FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, DG Dieren, Planten en Voeding
T 02 524 73 20 - F 02 524 73 49
willem.dhooghe@health.fgov.be

 

Overslaan naar inhoud