Geboorten

De aangifte van geboorte is een verplichte formaliteitDit moet uiterlijk 15 dagen na de geboorte gebeuren bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats. Veel kraamklinieken in België bieden echter een gedecentraliseerde dienst aan waarmee de geboorte rechtstreeks in het ziekenhuis kan worden aangegeven. 

 

Indien de afstamming van beide ouders vaststaat (door het vermoeden van vaderschap van de echtgenoot of door prenatale erkenning), kan de verklaring slechts door één ouder worden afgelegd. Indien de vaderlijke afstamming niet is vastgesteld op grond van een huwelijk of een prenatale erkenning, kan het kind onmiddellijk bij de vaststelling van de akte worden erkend of later bij een postnatale erkenning.

 

  • Prenatale herkenning Als de toekomstige ouders niet getrouwd zijn, kunnen zij een prenatale erkenning uitvoeren door samen naar hun gemeente te gaan vanaf de zesde maand van de zwangerschap. Vijf werkdagen na de bevestiging van de ontvangst van hun aanvraag worden zij uitgenodigd aan het loket om de prenatale erkenning uit te voeren.

 

  • Postnatale erkenning Indien de ouders niet gehuwd zijn en geen prenatale erkenning hebben verricht, kunnen zij samen (met het kind indien het ouder is dan 12 jaar) naar het gemeentebestuur gaan om de postnatale erkenning te verrichten. De moeder moet bij de geboorte ongehuwd zijn geweest of de oorspronkelijke vaderlijke afstamming moet wettelijk zijn ontbonden.

 

Overslaan naar inhoud